maandag 16 maart 2015

Waarom doet God niets (meer)?

Waarom doet God niets (meer)? Regelmatig hoor je mensen dit verzuchten. Voor velen is God de grote afwezige en met name in tijden van lijden en pijn. We hopen op z’n minst dat Hij ingrijpt. De  God die de wereld geschapen heeft, kan zich toch niet afzijdig houden? Het antwoord op deze vraag is tamelijk eenvoudig: God heeft alles al gedaan. En dat vieren we met het feest van Goede Vrijdag en Pasen.

God redt meteen goed.
Met goede vrijdag vieren we dat Jezus het probleem van het lijden in de kern aanpakt. Als Hij aan het kruis sterft, draagt Jezus als een slachtoffer het grote probleem van onze wereld. Ik bedoel dit: wij mensen zijn in een bepaald opzicht verslaafd - gebonden aan zonde. Met zonde wordt alle oneerlijkheid en onrecht, oneer en onreinheid bedoeld. Maar ook alle kwaadheid en eenzaamheid, haat en smaad, opstand en ergernis  waaraan mensen lijden of elkaar pijn doen. Aan al deze slechte gewoonten zijn we gebonden als slaven. Van deze slavernij bevrijdt Jezus.
Goede Vrijdag en Pasen
Vandaar dat de vrijdag waarop christenen dit vieren, een Goede Vrijdag wordt genoemd. Op die dag heeft God in één keer alles gedaan. Niet de gevolgen van het kwaad, maar het kwaad zelf is aangepakt en overwonnen aan het kruis. Jezus heeft met zijn lijden voor de hele wereld verzoening met God bewerkt – als mens draagt hij de straf die de mensheid verdient. Als God is hij trouw aan zijn eigen belofte om te redden.
Goede vrijdag zou niet goed zijn geweest als het met de dood eindigt. Na drie donkere dagen stond Jezus op uit de dood. Hij blijkt sterker dan de dood en het graf en staat op. Voor christenen is dit het grootste feest. Dat Jezus is opgestaan geeft ons hoop voor de toekomst, perspectief over de dood heen.
Wilt u ook meevieren?

Wilt u meer weten over dit geweldige feest? Bezoek dan één van de vele kerkdiensten rond Goede Vrijdag en Pasen. Ook kunnen wij u een eenvoudige cursus aanbieden, eventueel bij u in de buurt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten