maandag 27 februari 2017

Krachtige woorden van een machtige leider!

Deuteronomium
Inhoud
Bijbelboeken worden geschreven in een bepaalde tijd, voor een bepaalde gelegenheid en met een bepaald doel. In het geval van Deuteronomium spreekt Mozes na 40 jaar rondzwerven (tijd) het volk Israël toe in een afscheidsrede (gelegenheid) waarin hij hen oproept om trouw aan de HEERE te blijven in het beloofd land (doel). Deze toespraak is waarschijnlijk niet in één keer gehouden, maar gedurende de 11e en de 12e maand van het 40e jaar (zie Deut 1:3 en 34:8).
Plaats in Tora
Het volk van Abraham, Izak en Jakob (Genesis), is door God bevrijd uit Egypte en tot zijn eigen volk aangenomen (Exodus), waarna het door de offers en wetten geheiligd wordt om God te dienen (Leviticus). God is 40 jaren als de Heilige in hun midden en leidt hen in vele verzoekingen door de woestijn (Numeri), waarna ze opgeroepen worden de HEERE trouw te blijven in het beloofde land, waarvoor zij instructies ontvangen (Deuteronomium.
Doel
Mozes roept het volk op om hun God, de HEERE, niet te vergeten en de verplichtingen van het verbond nauwgezet te vervullen. Het leert de christelijke lezer om de heiligheid en trouw van God te eren door trouw te zijn aan Hem. 
Structuur
De opbouw van het boek vertoont de opbouw van een oud verdragsstructuur. De HSV Studiebijbel geeft hier een mooie tabel bij, die in gewijzigde vorm gebruikt is, aangevuld met uitleg per onderdeel.
Verdragsstructuur
Deuteronomium
Bijzonderheden
Inleiding
1:1-5
Dit vindt plaats dichtbij de plek waar Bileam het volk Israël zegende.
Historische inleiding
1:6 t/m  4:49
Mozes herhaalt de belangrijkste zegeningen en zonden van de woestijnreis, en roept de hemel en de aarde tot getuigen dat zij trouw zullen blijven aan de HEERE.
Algemene bepalingen
5:1 t/m 11:32
Mozes herhaalt de Tien Geboden, met daarna het Sjema (6:4-9) en de oproep om deze God, de HEERE, de Getrouwe niet te vergeten.
Specifieke bepalingen
12:1 t/m 26:19
Uitgebreide uitleg van de tien geboden, met regels voor o.m. profetie (13), reine dieren (14), teruggave van goederen (15), feesten (16), koningschap (17), afgoderij (18), oorlogswetten (20), huwelijk (22) en echtscheiding (24), barmhartigheid aan vreemdelingen (25).
Zegen en vloek
27:1 t/m 28:68
Indringende hoofdstukken over zegen en vloek; hiermee zal Israël moeten instemmen als zij in het nieuwe land komen.
Verdragsclausule
29:1 t/m  31:29
Ernstige waarschuwing om de geboden niet te vergeten, want wie ze vergeet, zal vergaan!
Getuigen
32:1-43
Dit is een lied, waarin Mozes afscheid neemt van het volk!



aanvullingen
33:1 t/m 34: 12
Zegengroet van Mozes voor elke stam (33) en het levenseinde van Mozes (34).

Kernthema’s
-          God is bij zijn volk met goede wetten en rijke beloften van zegen
-          Het volk is verplicht om trouw te blijven aan de HEERE als onderdeel van het verbond
-          Het land Kanaän is geschenk van God om rust en overvloed te genieten


Mozes sterft op de berg Nebo. Voor een gedetailleerd Christipedia. 
overzicht per hoofdstuk zie op


Geen opmerkingen:

Een reactie posten