donderdag 23 februari 2017

Delen is vermenigvuldigen

Bij de wonderbare spijziging van de Heere Jezus wordt een belangrijk geestelijk principe duidelijk. Delen is vermenigvuldigen. Van vijf broden voedt de Heiland meer dan 5000 mensen. En er blijft nog over ook. Als zijn discipelen later bezorgd zijn, waarschuwt de Heere Jezus hen voor het zuurdesem van de Farizeeërs. Van lichamelijk brood naar geestelijk brood.
En dat is precies waar het in de omgang met geld ook om draait. Geldelijke steun en geestelijke steun zijn met elkaar in verhouding. Geldelijke bijdrage en geestelijke bijdrage aan de gemeente gaan ook samen op. Dat blijkt wel uit de brief van Paulus aan de gemeente van Korinthe. Geldelijke steun van de gemeente wordt door Paulus geroemd en hij zegt: “Ze prijzen God, omdat u er blijk van geeft gehoorzaam te zijn aan het evangelie van Christus.” In Paulus dankwoord voor het geldbedrag van de Korinthiërs koppelt hij drie begrippen aan elkaar: vrijgevigheid – gerechtigheid -  dankbaarheid.
Vrijgevigheid is het tegenovergestelde van karigheid. Vrijgevigheid vergelijkt Paulus met het zaad van een zaaier. Een boer die karig (NBV) zaait, zal ook weinig oogsten. Maar wie gul en vrijgevig strooit, kan ook meer oogst verwachten. En, als klap op de vuurpijl: deze oogst bevat ook weer het zaaigoed voor het komende jaar (vs 10). Durft u dat te doen? vrijgevigheid en gulheid zijn eigenschappen die je niet aan iemand kan opleggen. In vers 7 maakt Paulus dan ook duidelijk dat geven een persoonlijke, vrije, keuze van het hart is. God is erbij betrokken als u geeft, want Hij heeft een blijmoedige gever lief. God verlangt dat we vrijgevig zijn, omdat Hij het zelf ook is. Kijk maar naar het laatste vers (vs 15): Gode zij dank voor zijn onuitsprekelijke gave! God zélf doet het ons voor. In de Christenreis van Bunyan komt er ook een man voor die ‘hoe meer hij gaf, hoe meer hij ontving.” De mensen noemden hem dwaas, maar hij was een rechtvaardige.
En Hij belooft vermenigvuldiging van de gaven: gerechtigheid. Paulus citeert hier uit de profeet Hosea, hoofdstuk 10:12. De mensen in Hosea’s dagen dachten alleen maar aan hun eigen welvaart. Sociaal onrecht en geestelijke ontrouw gingen hand in hand. En juist Hosea roept dan zijn volk op: “Zaait u tot gerechtigheid, oogt in goedertierenheid… het is tijd om de HEERE te zoeken.” Het eerlijk en rechtvaardig handelen laat dus iets zien van je hart. De Heere Jezus koppelt ook godsdienst aan uitdelen: “En als u leent aan hen van wie u hoopt terug te ontvangen, wat voor dank komt u daarvoor toe? Immers, ook de zondaars lenen aan zondaars, om hetzelfde terug te ontvangen. Maar hebt uw vijanden lief en doe goed, zonder te hopen iets terug te krijgen. Dan zal uw loon groot zijn. … Geef en aan u zal gegeven worden,… want met de maat waarmee u meet, zal er bij u ook gemeten worden.” (Lukas 6:34-38). Zou het niet om diezelfde reden zijn dat het beoordelen ook in 1 Korinthe 6: “Zo gij dan gerechtzaken hebt, die dit leven aangaan, zet die daarover, die in de Gemeente minst geacht zijn.”  Ja, het geven levert wellicht geen geld op, zoals bij de bank. Maar het levert gerechtigheid op, eerlijkheid, vriendelijkheid, geduld, liefde en trouw. “Paulus merkt op dat mensen die jouw gift ontvangen, blij zullen zijn en voor je zullen bidden. Dit is het onverwachte gevolg van geven, terwijl je anderen zegent, word je zelf gezegend.” (bron: Het Leven, op 2 Kor 9:13,14).
En ook dankbaarheid. Het gemeentewerk zal verdiept worden als u uitdeelt. Niet alleen het gebrek der heiligen wordt vervuld, maar ook blijdschap en dankbaarheid. Mensen zien dat het Evangelie effect heeft: “onderwerping uwer belijdenis (SV)” of ook (NBV) “Ze prijzen God omdat u er blijk van geeft gehoorzaam te zijn aan het evangelie van Christus, wat u bewijst door de ruimhartigheid waarmee u met hen en alle anderen wilt delen.”  Is er bij ons zo’n vrijgevigheid te zien dat het aanstekelijk werkt? Dankbaarheid aan God! Dat zou geweldig zijn. Dan draagt het bij aan de verkondiging van het Evangelie, omdat Gods genade uitwerking heeft in ons leven. En tenslotte zal het ook uw karakter vormen naar het beeld van God.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten