woensdag 27 januari 2016

Koningen, priesters en heiligen

(n.a.v. Ex. 19 “Een koninkrijk van priester, een heilig volk”).
Israël wordt door God geadopteerd als zijn kind, zijn kostbaar bezit. Anders dan alle andere volken zal Israël een bijzondere band met God hebben. Zij zijn als Gods vertegenwoordiger in de wereld. In de Studiebijbel wordt hierbij opgemerkt dat Israël 1) een koninkrijk is waarvan de HEERE de koning is. Vervolgens ook 2) een volk van ‘priesters’ die de HEER dienen – zij zullen de priester van andere volken zijn om hen bekend te maken met de HEER. Tegelijk zullen zij ook God de eer bewijzen die Hem toekomst. Maar ook zal Israël 3) een ‘heilige natie’ zijn, geroepen en afgezonderd om de HEERE te dienen.
In 1 Petrus 2 roept Petrus de nieuwtestamentische gemeente op om ook een koninkrijk van priesters te zijn. Lange tijd hebben we als kerken van de Reformatie ingezoomd op het Bijbelboek Romeinen en de brieven van Petrus min of meer terzijde gelegd. Volgens S. Paas zou “dit ‘exegetische stiefkind’ van de nieuwtestamentische literatuur voor de kerk van nu wel eens van even grote betekenis kunnen worden als de brief van de Romeinen dat was voor de kerken van de Reformatie.” (In: ‘Vreemdelingen en Priesters, 2015, p. 178).
Paas zegt hier over de kerk dat zij ´door God geheiligd wordt om hem te vertegenwoordigen bij de mensen. Kortom, als een heilig koninkrijk van priesters vertegenwoordigt de kerk God bij de mensen en de mensen bij God.”  Hij werkt dit verder uit en merkt op dat de vertegenwoordiging van mensen bij God betekent dat zij Hem de eer bewijst die de wereld Hem niet geeft. “de kerk prijst God namens een wereld die God niet kent.”  Aan de andere kant zal de gemeente God bij de mensen bekend maken “als vertegenwoordiger van God bij de mensen heeft de christelijke gemeente een dienende, vriendelijke, geduldige, getuigende, zegenende levensstijl, net als Jezus Christus die haar voorging als priester.’ (Paas, 2015: 195).

Wat een belangrijke taak, een rijke levensvulling en een hoge roeping geeft God ons! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten