zondag 17 maart 2013

Kanaan en Jozua

Bij het lezen van het boei Jozua bekruipt me regelmatig de vraag: wat zou de UN hiervan te melden hebben in onze tijd. Volgens Jozua 13-21 gaat deze inname gepaard met de uitroeiing van de kanaanitische volkeren. Over deze goddelijke opdracht heeft dr. Versluis een interessante studie geschreven.
Wat het boek Jozua echter veel meer laat doorschenen is de verhouding tussen geloof en gehoorzaamheid. In geloof aan Gods belofte kunnen we alles ontvangen wat Hij ons belooft. Dat de stammen van Israël dit niet hebben ontvangen is te wijten aan hun ongeloof. Daar wijst Jozua ook op bij de stammen Efraïm en Manasse, wanneer zij klagen dat ze te weinig grondgebied hebben, zie Jozua 17.
Hoe doet Israël het nu? Als we de omringende volken moeten geloven, zal de staat Israël niet lang meer bestaan. Ook de Syrische opstandelingen láten hier geen twijfel over bestaan. Wat staat ons te doen? Vierkant blijven staan achter Gods beloften! Hij laat geen woord vallen van zijn beloften. Wie u zegent zal Ik zegenen, en wie u een mindere plaats toebedeelt, zal ik zwaar vervloeken, aldus Gen 12. Juist in deze donkere dagen laten we ons vasthouden door de God van Israël.
Israël

Geen opmerkingen:

Een reactie posten