maandag 4 maart 2013

Heilig en rein in de 21e eeuw


 
Geen ander boek maakt zo duidelijk wat Gods heiligheid inhoudt.
Heiligheid is de onaantastbaarheid, het gewijd zijn. God is hierin de hoogst heilige. Niemand kan Hem benaderen, behalve met de grootst mogelijke omzichtigheid. Dit is de boodschap van het boek Leviticus. Deze boodschap is in het Nieuwe Verbond niet minder relevant geworden.


Waarom wetgeving?
Een dramatische wending in de geschiedenis van de priesters is de dood van de twee zonen van Aäron. Zij brengen onheilig vuur in het heiligdom. Hiermee wordt meteen duidelijk wat heiligheid is. Het tast God in zijn wezen aan: iets zondigs met Hem in aanraking brengen wordt met de dood bestraft. Wat dat betreft mag de heiligheid van God ons vandaag tot een heilig leven oproepen.

Met name de uitgebreide wetgeving over reinheid is van zeer praktische aard:
-          onreinheid en besmetting is een reëel gevaar op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals bij een tabernakel. Hierbij zijn de wetten over melaatsheid, seksuele onreinheid en geslachtsziekten een voorbeeld. Men kan elkaar besmetten met ziekte en dit moet voorkomen worden.
-          De brandoffer worden dagelijks ’s morgens en ’s avonds gebracht. De hele dag ligt het offer te branden. Het verzoent alles wat er dagelijks misgaat en Gods heiligheid aantast.

De boodschap voor vandaag?
De hoeveelheid aan offers wijst op de besmetting die het leven met zich meebrengt. Maar ook op de schuld, die eerst uitgesproken dient te worden.
-          Het perfecte offer is Jezus, die zijn offer dagelijks eeuwigdurend aan zijn Vader aanbiedt. Hij is de priester en offer in één.
-          Het verschil tussen brandoffers (die zonde verzoenen) en reinigingsoffers (die de last van de schuld wegnemen) helpt ons onderscheid te maken tussen bewuste en onbewuste zonden.
-          Mooi is de Gods instelling dat het erkennen van schuld ook nodig is om bevrijd te worden van de last ervan (zie ook 1 Joh 1:9).

De hele bedoeling van het boek Leviticus is: wees heilig, want de Heere onze God is heilig. Dit sluit mooi aan bij Jezus afsluitende woorden van Mattheüs 5: “Weest u dan volmaakt, zoals uw Vader, Die in de hemelen is, volmaakt is.” (Mt 5:48)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten