vrijdag 5 november 2010

Messiasgeheim

Messiasgeheim
In het evangelie komen we verschillende keren tegen dat Jezus verbiedt dat mensen over zijn wonderen vertellen. Waarom zo? Moet niet iedereen weten wie Hij is? We spreken hier van het zogenoemde Messiasgeheim.
Vb. Mt. 12:16 (Hij verbood hen ten strengste Hem bekend te maken;                              Lukas 5:20 Jezus verbiedt de melaatse man niets van de genezing te vertellen    Lukas 8: 56 Jezus verbiedt Jairus niet te spreken over wat er gebeurd was.
Des te opvallender is het verhaal van de bezetene te Gadara, die van legio duivelen verlost is . Deze man krijgt de opdracht om zijn familie te vertellen wat God hem gedaan heeft. (Lukas 8:39). Dit bericht staat midden tussen de twee ‘verboden’  uit Lukas 5 & 8.
Of de omgeving waarin het wonder gebeurt hiermee te maken heeft, spreekt Markus tegen. In Markus 5: 19 draagt Jezus de genezen ‘bezetene’ te vertellen welke grote dingen de Heere gedaan heeft, terwijl de genezen doofstomme in Markus 7:36 weer niet mag vertellen wat er gebeurd is. Beide wonen in hetzelfde gebied: Dekapolis (lett: tien steden), waaronder Gadara valt.
In de theologie spreken we hier van het Messiasgeheim. Verschillende keren lijkt het dat Jezus zijn taak als Messias niet bekend wil maken – zelf voor de hoge raad ontwijkt hij de regelrechte vraag of hij de Messias is. Waarom zo’n Messiasgeheim?
Allereerst merken we op dat veel mensen in Jezus’ tijd hoopten van de Romeinen verlost te worden. Ze wachtten op een sterke leider die hen, net als Judas de Makkabeer zou aanvoeren in de strijd tegen de onderdrukker. Gerben S. Oegema geeft als definitie van de verwachte messis: Een messias is een priesterlijke, Koninklijke of anders omschreven figuur, die een bevrijdende rol in de eindtijd zal spelen.’.  De Here Jezus echter heeft andere taken uit te voeren vóórdat de eindtijd komt!
Vervolgens vinden we een antwoord in Markus 8, de kern van het Markusevangelie. Daar vraagt Jezus zijn discipelen: “Wat zeggen de mensen over Mij?” Uit het antwoord blijkt de verschillende visies die mensen hebben. Petrus geeft dan als antwoord: U bent de Christus – dat wil zeggen, de gezalfde van God! Opnieuw verbiedt Hij zijn leerlingen hierover te spreken. En dan… dan komt de reden. Jezus vertelt over zijn lijden, dood en opstanding. Dát is de kern van zijn werk als Messias. En dat zullen niet veel mensen willen inzien. Zelfs Petrus niet (lees maar na in Markus 8: 27 – 9:1).
We zien dus dat Jezus onthullingen over zijn identiteit begeleidt, om premature verklaringen over zijn Messiasschap die slechts misverstanden oproepen tegen te gaan. De openbaring van zijn taak komt pas tot zijn doel in de kruisiging.
We zien in het Evangelie dus dat mensen geen lijdende Messias zochten, en daarom ook Jezus niet hebben (h)erkend. Pas na zijn dood kwamen velen tot geloof! Toen was duidelijk dat het lijden de kerntaak was. Tot zover de uitleg van het Messiasgeheim. Voor een vergelijk zie http://refoweb.nl/vragenrubriek/15829/messiasgeheim
Nu de vraag waarom de ex-bezetene in Gadara wel thuis móet vertellen over de grote daden van God? Een verklaring hiervoor is dat Jezus geen misverstand wil laten ontstaan over zijn bediening. Als mensen menen dat hij politieke of economische hervormingen komt doorvoeren dan zullen ze verkeerde verwachtingen krijgen en hem koning willen maken. En dat is nu juist niet het geval in Gadara. Dáár heeft Jezus iets getoond van zijn macht dat niet voor dubbele uitleg vatbaar is: Ik ben gekomen om de werken des duivels te verbreken (1Joh3:8). Een heldere uitleg geef ik hierbij graag door:  
There was nothing in this wonder that could be perverted to political purposes; and the publication of this miracle was focused upon the works of Jesus, rather than bearing upon his identity. Nevertheless, there was a most vivid glimpse of the Lord's deity: "Declare how great things God hath done for thee." "How great things Jesus hath done for him." Bron: http://www.searchgodsword.org/com/bcc/view.cgi?book=lu&chapter=008
Juist daarom denk Ik dat de Here Jezus deze man evangelist maakte in zijn eigen dorp: een wandelend evangelie, een teken dat Jezus macht heeft over de duivelen. Hier laat Hij zijn Goddelijke macht zien, en zullen mensen voor hem buigen en Hem erkennen als hun God. En Jezus zei: Keer terug… en vertel wat God u gedaan heeft. En hij … verkondigde al wat Jezus hem gedaan had.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten