woensdag 31 januari 2018

Waarom een blauwe maan?

    Een bijzonder natuurverschijnsel! Een blauwe maan, die niet alleen vandaag, 31 januari 2018, maar ook 31 maart 2018 te zien zal zijn.

    Wat is de functie van de maan nu eigenlijk?
    Iedereen weet dat de maan een cyclus van vier weken doorloopt. 
    Maar de maan 'regelt' ook de getijden van eb en vloed. De joodse en islamitische kalender is op de vierwekelijkse cyclus van de maan afgestemd. Ben je een beetje thuis in de Bijbel, dan weet je dat feestdagen altijd rond nieuwe maan of juist bij volle maan gevierd worden. 

    In de Bijbel, Genesis 1 staat dat de lichten "tot aanduiding van vaste tijden en van dagen en jaren". De hele Bijbelse kalender van feestdagen is hierop afgestemd. Ook Jezus zelf rekent met natuurverschijnselen, want Hij zegt dat er "tekenen ...zijn aan de zon en de maan en de sterren." (Lk 21:25). 

    Ik heb even gezocht naar bijzondere Joodse feestdagen, en wat blijkt... vandaag wordt het Joodse "Toe Bisjvat" (het nieuwjaar van de bomen) gevierd.
    En op 31 maart 2018 start één van de grote feesten, het Pesachfeest. HIerbij wordt de grote bevrijding uit Egypte gevierd.
    Kijk maar naar de maan. Wie het lukt de stand van de maan tegen te houden, kan de plannen van God tegenhouden! Wie komt daar nog eens mee?
    De maan... een bijzonder natuurverschijnsel? Zeker.
    Eén van de vele verwijzingen naar de Schepper.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten